fbpx
Skip to main content
Криолиполиза

Криолиполиза

Неинвазивна алтернатива на липосукцията

Според статистиката на световната организация на пластичните хирурзи в последните години значително са се увеличили неинвазивните процедури. От 100 % пециенти преминали през практиката на пластичните хирурзи, само 2 % са се подложили на оперативна намеса, като на първо място е блефароплатиката, следвана от липосукцията. По отношение на неинвазивните процедури за първо място е инжектирането на ботулинов токсин, на второ – поставянето на филъри, а на трето – лазерните процедури, от които най-търсена е лазерната епилация.

Какво представлява криолиполизата?

Криолиполизата е алтернативен , неинвазивен метод на липосукцията и изключително добре се съчетава с други видове терапии- масаж, процедури с радиочестотни апарати( Accent  Ultra ), вакуумни терапии, лимфен дренаж, които увеличават ефективността и намаляват периода за постигане на желания резултат. За да има пълен ефект от процедурата криолиполизата са необходими 3 месеца, а при комбинирането и с други терапии този период се съкращава. Важно е да се знае, че адипоцитолизата е процес, които се развива под въздействието на ниски температури и е изключително ефективен за намаляване на локални мастни натрупвания, т.е. това не е за сваляне на килограми , а за редуциране на мазнини в нежеланите зони. Апаратът за криолиполиза CoolTech на компанията Cocon Medical, има два апликатора и се третира корем, паласки, ръце , крака.

Как протича процедурата?

В нашите центрове във Варна и Пловдив първо се извършва консулция на пациента , за да сме сигурни, че той не страда от някакво системно заболяване и може да се проведе криолиполизата успешно, без никакви странични ефекти. Пациентът трябва да подпише информирано съгласие, за да е запознат с криолиполизата и особено с терапията след прилгането и. Преди самата процедура се прави анатомична оценка на пациента, за да се определят клиничните зони за третиране. Със сантиметър се измерват обиколките на зоните, подлежащи на третиране , както и с по 5 сантиметра нагоре и надолу. Измерва се и кожната гънка , която се въвежда в параметрите на апарата. Хубаво е да се правят снимки преди процедурата, защото пълният терапевтичен резултат на криолиполизата е след 3 месеца. Когато се стартира тази процедура е добре да се използват шаблони, за да може точно да се маркира съответната зона, подлежаща на третиране.

Кожата трябва да е добре почистена, без косъмчета и 24 часа преди криолиполизата не трябва да бъде нанасян козметичен продукт. Процедурата продължава 70 минути, за това пациентът трябва да е удобно и комфортно настанен. Използват се компреси от марли, напоени със специален гел на спиртна основа, който предотвратява изгаряне на кожата. Работи се при температуера – 8 градуса , но тя може да се променя по избор. Накрайникът създава вакуум и мастната тъкан напълно котролируемо се охлажда в ръкохватката. Апаратът е медицински. През цялото време се работи на 220 бара налягане като уредът много прецизно го поддържа , за да се извърши правилно процедурата. За постигане на желаните резултати е необходимо да се проведе целия курс, състоящ се от 3 последователни процедури в съответната зона, по една всеки месец.

Криолиполизата – безопасна алтернатива на липосукцията ?

Апоптозата ( програмирана клетъчна смърт ) е нормален физиологичен процес в организма. При клиолиполизата се развива апоптоза в мастната тъкан под въздействието на ниска температура, генерирана от апарата м в резултат на което се унищожават нежеланите мастни клетки. Тези клетки съдържат 5 различни мастни киселини , като с помощта на уреда може да се третират 4 от тях , защото има мастни киселини , които замръзват при температура по-ниска от – 8 градуса. Под въздействие на ниска температира се постига програмирана смърт на мастните клетки, които се изхвърлят чрез нормалния метаболизъм на организма, без да настъпва фиброза. При процеса на бавно замръзяване на мастните клетки ( 70 минути ) се осъществява кристализация на мастните киселини и на липидите в адипоцитните мембрани , задейства се процесът на апоптоза в адиоицутните и мазнините се изхвърлят чрез лимфната система по естествен начин . Адипоцитолизата е оксидативен процес, при който се отключва каскада от ензими , като най-важен е ензимът каспаза 3, предизвикващ унищожаване на мастните клетки. Клиничните излседвания показват, че от третия до седмия ден след кролиполизата се установява увеличено количество на ензима каспаза 3, както и наличие на възпалени клетки, което е доказателство, че се развива процеса апоптоза. Фагоцитозата се наблюдява до 90-тия ден , т.е напълно изхвърляне на умъртвените клетки. Още едно доказателство , че криолиполизата е абсолютно физиологичен процес за организма е, че не се развива фиброза, т.е цикатрикси.

Не се засягат висцералните мастни натрупвания , които са около органите , така че криолиполизата е една напълно безопасна процедура. Терапията е безвредна за човешкия организъм, но не се препоръчва при бремени и кърмещи жени , поради липсата на достатъчно клинични проучвания. Зоните са корем, паласки, дупе, външна и вътрешна част на бедрата. Процедурата за корем е много пополярна не само сред жените, но сред и мъжете , тъй като те по-трудно се подлагат на физически натоварвания заради външния си вид. Освен това мъжете са по-чувствителни към такива терапии, не харесват често провеждане на процедури, а при криолиполизата получават бърз терапевтичен ефект, задоволявайки се с 2-3 сесии по 70 минути.

Странични ефекти

Веднага след процедурата има зачервяване , което може да продължи няколко часа . Възможно е в третараната зона да има и лека оточност , която се купира със съответната терапия. Също така може да се появи лека болка и умора, които отшумяват до 24 часа. Понякога се наблюдава изтръпване и промяна в сензивността на третираната зона при масаж, които изчезват в рамките на 10 до 15 дни след процедурата.

Какво трябва да знаят пациентите ?

Препоръчително е преди терапията да не се приемат медикаменти от рода на нестероидните противовъзпалителни средства ( аспирин, аналгин ) , които увеличават риска от хематоми. Задължително 24 часа преди и след процедурата да не се нанасят козметични продукти. След криолиполизата не се посещава солариум, сауна и парна баня, за да не се увеличи зачервяването и да се избегнат хематоми. Фитнес се допуска 48 часа след процедурата. Важно е да се приема достатъчно количество вода, за да се подпомогне елиминацията на мастните клетки и извеждането им от организма. За дълготраен резултат е препоръчително клиолиполизата да се съчетае с подходящ хранителен режим.

Криолиполизата е модерна терапевтична процедура за моделиране на тялото, неинвазивна алтернатива на липосукцията, тъй като се избягват рисковете на хирургичната намеса- дългият възстановителен период и страничните ефекти, като болезненост и множество хематоми . Една безспорно иноватовна терапия, изключително ефективна за намаляване на обиколките в съответната зона.

 

Related Posts

Какво трябва да знаем за акнето и неговите причинители

Акнето много често е срещано заболяване на кожата. Сред статистиката то се отразява на 80...

Delicious козметично изкушение

10 години бързи и ефективни решения за здрава и млада кожа

Delicious празнува рожден ден заедно със стотици доволни клиенти Своя 10-и рожден ден отбелязва на...

Грижата за кожата през зимата

Зимата - един от най-красивите сезони! Бял пухкав сняг, игра със снежни топки, коледни празници,...

error: Content is protected !!